Play
Slider

Om Schalins

Svensktillverkade ringar för förlovning, vigsel,
fest och vardag

Schalins har sedan 1944 tillverkat ringar i kärlekens tecken till hela svenska folket. Mycket har hänt sedan starten i den lilla familjebutiken. Vår strävan efter att ständigt utveckla oss, samt kunniga och hängivna medarbetare har gjort att vi idag är en av Nordens största ringtillverkare. Företagets affärsidé har blivit framgångsrik, att förena traditionellt hantverk med modern teknik. Tillsammans har vi lyckats uppfylla de krav våra återförsäljare har ställt vad gäller pris, kvalitet och leveranskapacitet.

Läs mer

Schalins är synonymt med svensk design, svensk tillverkning och högsta kvalitet. Guldet till våra smycken smälter vi själva i egna ugnar på ett traditionellt sätt. Vid produktionsanläggningen i hjärtat av Sverige sköter våra skickliga hantverkare allt från design, legering, juvelfattning, puts och gravyr. För att säkerställa högsta kvalitet anlitas inga underleverantörer i produktionen. Miljön betyder mycket för oss och därför anstränger vi oss extra mycket för att miljöpåverkan blir minsta möjliga i alla led av produktion.

När vi tillverkar din ring, gör vi det från grunden med början från den dag du beställer den. Vi använder oss inte av ringar i lager utan din ring tillverkas först när din beställning är gjord.

Schalins ringar tillverkas i olika metaller. Välj mellan guld i 18K, 14K, 9K, palladium 500 eller silver 935. Vi har även ett sortiment av titanringar. Läs mer om våra olika metaller.

Vårt sortiment av förlovnings- och allians/vigselringar säljs enbart genom utvalda Återförsäljare. Där erbjuds ni personlig service, kan prova olika ringar ur sortimentet och få goda råd av erfarna guldsmeder. Sök efter din närmaste Återförsäljare.

Schalins är dessutom leverantör av förlovningsringar och vigsel/alliansringar till guldsmedsbutikerna Guldfynd, Albrekts och Hallbergs. Där finner ni speciellt utvalda modeller för dessa butiker.

Äkta Schalinsring

En ring från Schalins är ett svenskt hantverk. Alla våra ringar tillverkas helt från grunden i vår anläggning. Vi smälter och legerar guldet själva, vilket ger full kontroll på innehåll och kvalitet. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) kontrollerar kvalitén. Vi infattar själva samtliga diamanter vilket borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Ansvarsstämpel

För att vara säker på att du köper en äkta Schalinsring kan du göra tre kontroller. Se efter att din ring är försedd med nedanstående stämpel, karatgravyr och certifikat.

Namnstämpeln

SCH (eller tidigare BES, BÖS, SCHALIN ) visar att det är Schalins som är tillverkaren.

Kattfoten

visar att guldet genom kontinuerliga oberoende tester är kontrollerat
av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).

18 K

visar att ringen innehåller 18 karat (75 % finguld). Denna stämpel används i våra 18K ringar som säljs genom svenska återförsäljare. Ringar med annan karathalt och/eller som säljs i andra länder kan inneha andra ansvarsstämplar.

Caratgravyr

Ringar infattade med diamanter ska alltid vara försedd med en caratgravyr inuti ringen. Den visar hur många carat som ringens diamanter håller. Ex. 0,24 betyder att ringen är infattad med diamanter med en sammanlagd caratvikt motsvarande 0,24 carat.

Certifikat

Ringar med diamanter från Schalins of Sweden levereras alltid med ett certifikat ifyllt av Schalins, där vi anger metall, kvalitet och caratvikt på diamanterna samt leveransdatum. Certifikatet är en värdehandling, spar det! Om ringen saknar certifikat, kontakta Schalins.

Diamanter från 0,50 ct och uppåt levereras dessutom med internationellt ackrediterat certifikat, utfärdade av oberoende organisationer såsom GIAIGI och HRD.

En ring från Schalins är ett svenskt hantverk. Alla våra ringar tillverkas helt från grunden i vår anläggning. Vi smälter och legerar guldet själva, vilket ger full kontroll på innehåll och kvalitet. SP ( Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) kontrollerar kvalitén. Vi infattar själva samtliga diamanter vilket borgar för högsta kvalitet.

Garanti

Vi har 2 års garanti på alla våra ringar. Detta innebär att om stenar lossnar under garantitiden vid normalt slitage så ersätter vi med ny ring/sten. Detta förutsatt att ringen inte utsatts för någon förändring som t ex. storleksändring, infattning av stenar eller annan yttre påverkan som ej är utförd av Schalins. Se vårt certifikat.

Metaller & ytor

Valfrihet är viktigt och därför kan du välja mellan flera olika ytor på din ring och fem olika metallblandningar – legeringar. Mer information om de olika metallerna hittar du här.

Läs mer

Miljöcertifierad framställning

All framställning av guldlegeringar sker i egen verkstad, från smälta till färdig ring. För att säkerställa högsta kvalitet anlitas inga underleverantörer i produktionen. Miljön betyder mycket för oss och därför anstränger vi oss extra mycket för att miljöpåverkan blir minsta möjliga i vår produktion.

Det miljömässigt bästa är återvunnet guld. Finguldet till guldframställningen levereras därför från KarAna, vars guld är 100% återvunnet i Skandinavien med minsta möjliga miljöpåverkan. Allt övrigt guld som används i framställningsprocessen kommer från s k byrålådsguld som renas i Ka Rasmussens miljöcertifierade anläggning i Norge.

Övriga metaller till legeringarna (främst koppar och silver) kommer även de från svenska leverantörer. Guldet kontrolleras kontinuerligt av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), som garanterar att vi uppfyller de stränga kraven på innehåll.

Som kund kan du vara alldeles övertygad om att ringen du köper från Schalins har tillverkats under allra bästa miljökontroll.

Ytor

Vem är du under ytan? Sätt en egen prägel på din ring genom att visa upp insidan med en personlig yta. Du kan få alla våra släta ringar med en annan yta än den originalringen har. Vi kan erbjuda olika ytor, exempelvis borstade, blästrade, hamrade och matterade, det vill säga att göra högblanka ytor mattare.

Diamanter

Schalins diamanter är konfliktfria enligt The kimberley Certfication Scheme. Vi gör själva alla juvelinfattningar för att säkerställa kvaliteten.

Läs mer

Schalins vigselringar är infattade med äkta briljanter (facettslipade äkta diamanter) eller princess slipade äkta diamanter. Briljantslipade diamanter håller kvaliteten WSI, upp t.o.m. 0,035 ct. och WVS för större. Princess slipade diamanter håller kvaliteten TW VS. TW står för färgen sällsynt vit, W står för färgen vit, SI och VS står för klarheten. För att säkerställa kvaliteten gör vi alla juvelinfattningar själva.

För alla ringar med diamanter medföljer ett certifikat ifyllt av Schalins, där vi anger metall och/eller karathalt samt kvalitet och caratvikt på diamanterna samt leveransdatum. Certifikatet är en värdehandling, spara det! Om ringen saknar certifikat, kontakta Schalins på info@schalins.se.

Ringar med stenar från 0,50 ct och uppåt levereras dessutom med certifikat från internationellt ackrediterade institut som GIAIGI och HRD.

Caratvikten är ingraverad i samtliga diamantringar. Ex. 0,24 betyder att ringen är infattad med diamanter med en sammanlagd caratvikt motsvarande 0,24 carat.

Våra diamanter är konfliktfria enligt The kimberley Certification Scheme (KPCS). Se intyget här eller fråga efter det hos din guldsmedsbutik.

Vi köper våra diamanter från Europeiska leverantörer med säte i Antwerpen. För oss är det viktigt att vi inte handlar med diamanter vars inkomster bidrar till konflikter eller andra missförhållanden. Vi ställer därför krav på våra leverantörer att man jobbar efter bestämmelserna i KPCS vilket garanterar att vi inte handlar med konfliktdiamanter men även sätter fokus på att bekämpa missbruk av människorättsfrågor.

Vi ställer även krav på att våra leverantörer ska vara certifierade medlemmar i
The Responsible Jewellery Council (RJC). RJC är en organisation vars medlemmar förbinder sig att arbeta i enlighet med en internationell standard vars syfte är att skapa ett ansvarstagande företagande genom hela försörjningskedjan inom diamantindustrin avseende mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljöpåverkan och många andra viktiga frågor avseende handeln med diamanter.

Som köpare av diamanter vet vi idag inte exakt var ifrån diamanterna ursprungligen kommer ifrån då det saknas spårbarhet i försörjningskedjan avseende diamanter från gruvan till färdigt smycke. Men genom att ställa krav på våra leverantörer enligt ovan kan vi i vart fall ytterligare säkerställa att våra leverantörer generellt är med och bidrar till förbättrade villkor inom diamantindustrin.

Om diamantkvalitet

Schalins standardkvalitet för briljantslipade diamanter är Wesselton VS (WVS) för diamanter från 0,04 ct. och större och med Wesselton SI (WSI) för mindre briljantslipade diamanter. Princess slipade diamanter håller kvaliteten Top Wesselton VS (TW VS), andra kvaliteter kan offereras.

Kvalitetsbedömning av diamanter görs med utgångspunkt från fyra faktorer: vikt, färg, klarhet och slipning, på engelska de fyra C:en: Carat, Clarity, Colour och Cut.

Vikt

Caratvikten är någonting som de flesta känner till.
1 Carat motsvarar 0.2 gram. Ordet Carat härstammar från arabernas ord för johannesbrödträdets frön (kharrub) som araberna använde sig av som vikter på sina balansvågar. Dessa höll en vikt på 0,195 gram. Diamanter med samma vikt kan variera beroende på hur de är slipade, de kan vara låga och vida eller höga och smala.

Stora diamanter är mer sällsynta än små, vilket påverkar priset. Mindre stenar med en sammanlagd vikt av 1 Carat kostar därför betydligt mindre än om man väljer en sten som totalt väger 1,00 Carat. Vikten anges i Carat (ct). Inte att förväxlas med karat (K) som betecknar halten finguld i metallen.

Färg

De flesta diamanterna har en svag färgton i gult, brunt eller blått. Diamanter med en distinkt färg hör till de mest sällsynta ädelstenarna i världen. Mycket sällsynta är också de helt färglösa diamanterna. I vanligaste fall använder man vita diamanter, vilka indelas efter färgton.

Endast 20% av de världens diamanter har så hög kvalité att de kan användas till smycken. Resten används inom industrin. För att bestämma färgen på en diamant måste man ha en sten att jämföra med s.k. Masterstenar. För att kunna bedöma färgen kan inte stenen vara infattad. Guldfärgen från en rödguldsring kan lätt förvilla ögat vid en färgbedömning av
en infattad sten.

Schalins kvalitetsnormer är

– Wesselton (W) vit, för briljantslipade diamanter
– Top Wesselton (TW) sällsynt vit, för princess slipade diamanter

Klarhet

Med klarhet menas antal eller storlek på de inneslutna mineral eller sprickor vilka i allmänhet finns inuti diamanterna. Ofta består inneslutningarna av andra mineral som t.ex. olivin och granat. Diamantens klarhet bestäms med 10 gångers förstoring.

Tydliga inneslutningar innebär att en van betraktare kan se inneslutningarna i en oinfattad sten med lupp med 10 ggr förstoring. För en ovan betraktare är det mycket svårt att se någon som helst skillnad i renhet på stenar som är mindre än 0,20ct.

Slipning

Att slipa en diamant är ett mycket avancerat hantverk.
Genom den industriella revolutionen på 1800-talet förfinades slipningsmetoderna och diamanterna tog upp kampen med den odlade pärlan som den populäraste utsmyckningen i smycken. En oslipad diamant ser i princip ut som vilken sten som helst. Den vanligaste slipningen är rund briljantslipning, med 57 slipade sidor, men kan också vara oval, hjärtformad eller droppformad. Briljantslipning innebär att stenen har 57 fasetter, 33 på översidan och 24 på undersidan. I Skandinavien är briljantslipning
av diamanter vanligast.

Specialdesigna din ring

Vill du ha en ring som ingen annan har? Välkommen till Schalins.
En stor del av vår tillverkning är olika former av specialdesignade ringar, som man vill sätta sin egen prägel på. Du kan ändra antal diamanter, diamantkvalitet, fattningstyp, yta, bredd, höjd, mm. Det är bara fantasin tillsammans med tekniken som sätter begränsningarna . Vänd dig till någon av våra duktiga Återförsäljare som hjälper dig.

Skötselråd

Guld, palladium och framförallt silver är mjuka material som behöver tas om hand.

Läs mer

Skötselråd

För att hålla din ring fin under en längre tid rekommenderar vi Er att ta av Er ringarna vid t.ex. träning, arbete med händerna och diskning.

Om Ni använder ringar på Era båda händer var då lite varsam vid handklappning som då kan skada ringens yta. Även diamanter och dess infattning kan skadas av slag eller annan typ av påverkan mot dem.

Det är viktigt att regelbundet göra rent din ring. Om Era händer kommer i kontakt med hudkräm, matvaror och dylikt dagligen kan det göra så att ringen blir smutsig på ytan, i dess borrhål och i gravyrer. Även din hud kan komma att bli irriterad under smutsiga ringar.

En ring med eller utan diamanter tar ingen skada av att bli tvättad. Ni kan själva enkelt göra rent Er ring med en mjuk borste och lite diskmedel, avsluta rengöringen med att skölja av ringen noggrant under rinnande vatten.

Alternativt kan du lämna in Er ring till en Guldsmed eller till någon av våra återförsäljare som skickar ringen till oss för rengöring och eventuell rhodinering samt putsning.

På Er begäran kan Schalins även ta hand om renovering, översyn av diamanter och dess infattningar för att säkerställa att diamanterna sitter som dom ska.

Fråga efter Schalins

När du väljer en ring från Schalins väljer du svenskt i alla led, från metall och hantverk till kvalitet och design.

Logo