Om våra metaller

Valfrihet är viktigt och därför erbjuder vi ringar i flera olika metaller. Här får du alla möjligheter att välja en ring i den metall som tilltalar dig mest. Kanske är det en ring i klassiskt rött guld som blir din favorit? Eller så tycker du att den exklusiva metallen platina är det självklara valet för just dig? Läs om våra metaller nedan och tveka inte att ta kontakt med vår kundservice om du har några funderingar.

GULD

Du kanske undrar varför vi inte tillverkar ringar i 24K? Det beror helt enkelt på det vi skrev ovan, att det är väldigt svårt att bearbeta guldet om det inte blandas med andra metaller.

Återvunnet guld

Det miljömässigt bästa guldet är återvunnet guld och därför har vi ett nära samarbete med Europas största leverantör av ädla metaller som också har Europas största och modernaste anläggning för just återvinning av ädelmetall. Vår leverantör tänker långsiktigt inom kvalitet, miljö och hållbarhet och hela dess produktion är därför även certifierad enligt både ISO 9001 och ISO 14001.

Allt finguld i våra ringar är återvunnet och klimatkompenserat guld. Vi upphandlar våra ädelmetaller från det svenska företaget NSG Sweden AB som verkar för en hållbar och ansvarsfull ädelmetallbransch. Övrigt guld som används i framställningsprocessen kommer från så kallat byrålådsguld som renas av samma företag.

Våra guldlegeringar som vi gjuter själva kontrolleras kontinuerligt av RISE (Research Institutes of Sweden). RISE är ett oberoende kontrollorgan som garanterar att vi uppfyller de stränga kraven på innehållet av ädelmetaller i våra guldlegeringar. Övriga metaller till legeringarna – främst koppar och silver – kommer även de från svenska leverantörer. Som kund kan du därför känna dig trygg med att ringen du köper från Schalins har tillverkats under allra bästa kvalitets- och miljökontroll.

Rött guld

Vitt guld

Roséguld

När vi tar fram roséguld tillsätter vi ännu mer koppar än vad vi gör när vi framställer rött guld.
Rosa guld är mycket uppskattad för sin färg och blir ett mer och mer populärt val inför förlovning och bröllop.

14K roséguld
58,5% finguld. Resterande metaller är koppar och silver.

Utöver våra olika guldlegeringar erbjuder vi även platina, palladium, titan och silver i våra ringar. I bilden ovan ser ni exempel på nyanserna i samma ordning som de är nämnda på den här sidan.

Platina

Det här är kungen på ädelmetallstronen! Platina är en vit, beständig och reptålig ädelmetall med hög densitet. Vår legering består av 95% platina och resterande 5% är rutenium, som även den är en metall ur platinafamiljen. En stor fördel med platina är att du aldrig behöver rodinera dina platinasmycken. Fler och fler väljer att få sin vigsel- eller förlovningsring i just platina, just på grund av de fördelaktiga egenskaperna som denna lyxiga metall har.

Palladium

Palladium är en ädelmetall ur platinafamiljen. Det palladium som används i våra ringar är en legering som kallas palladium 500. Den består av 50% rent palladium, 35% silver och 15% koppar. Palladium är en slitstark och tålig metall som med sin vackra grå färg har liknande egenskaper som både platina och vitguld.

TITAN

Titan är en hård men lätt metall som likt palladium är vackert grå i tonen. Ett av titanets flera positiva egenskaper är att metallan passar extra bra för dig som lider av någon slags metallallergi. Våra titanringar är nämligen tillverkade av ren titanmetall utan inblandning av andra metaller. Jämfört med guld är titan mer slagtåligt, men kan fortfarande repas. 

Silver

Många ringar i vårt sortiment kan beställas i legeringen silver 935, vilket betyder att metallen innehåller 93,5% silver. Detta är mer rent silver än många andra varumärken använder i sina smycken. Den högre andelen silver gör att metallen blir mer motståndskraftig mot oxidering, något som annars bidrar till en missfärgning av silvret. Resterande 6,5% i legeringen är koppar. Vi på Schalins gör allt vi kan för att silvret i din ring inte ska oxidera, men trots det kan missfärgning uppstå.

VARFÖR KAN SILVER MISSFÄRGAS?


När silver missfärgas är det på grund av svavel. Det är inte alltid så lätt att hålla silver och svavel ifrån varandra då svalen är vanligt förkommande i vår vardag. Svavel finns i luften, på huden, i tvål, lök och diverse andra maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummi m.m. När silver och svavel möts sker en kemisk förening och en missfärgning uppstår. 

VAD GÖR JAG OM MIN SILVERRING BLIVIT SVART ELLER GRÅ?

Tvätta din ring med rengöringsmedel utan slipmedel då och då. Om du behöver lägga undan din ring vid tillfällen så kan du med fördel förvara den i en plastpåse. Ytan kan så klart putsas upp och tvättas igen, men det finns inget generellt man kan göra för att undvika processen helt och hållet då det är många faktorer som spelar in.

En silverring från Schalins är som sagt mer motståndskraftig mot detta, men det beror också på hur mycket svavel din ring utsätts för.