OM VÅRA FÄRGSTENAR

Vita diamanter i all ära, men om du tilltalas av en mer färgglad stil ska du se hit! Alla ädla stenar förutom diamanter brukas kallas färgstenar. I ordet ryms både klassiska ädelstenar som safir men också moderna alternativ som rosa morganit, vilket är en av ädelstenarna i vår färgsprakande serie Fairytale. Ingen färgsten är lik den andra, utan alla bär på sin egen historia och unika färgnyans.

Ädelstenssmycken

FÄRGSTENARNA I VÅR SERIE FAIRYTALE

Våra färgstensspecialister följer ädelstenarnas färd från berg till smycke. Det innebär att din ädelstensring bidrar till långsiktighet och ekonomisk trygghet för de inblandade i de olika lokalsamhällena – både vid källan och under slipningen.

I vår ringserie Fairytale låter vi tre ädelstenstyper prägla kollektionen. Morganit, Akvamarin och Snövit beryll. Samtliga ädelstenar tillhör beryllfamiljen som är en av de mest exklusiva när det kommer till naturliga ädelstenar. Ädelstenarna karaktäriseras av sina pastelltoner. Inspireras av morganiternas subtilt rosa nyanser, akvamarinernas bleka havsvattenblå och den snövita beryllens krispiga färglöshet.

Den mest kända beryllen är smaragd, som är en grön beryll, medan morganit är en rosa beryll och akvamarinen är blå. Beryllerna får sina färger beroende på vilket sorts berg som de bildats i. Är berget extra rikt på järn blir beryllen blå. Är berget istället naturligt rikt på krom blir nyansen grön. Rosa morganit uppstår om berget är naturligt rikt på grundämnet mangan. Om inga av dessa grundämnen finns i överskott i berget förblir beryllerna färglösa likt diamanter, och blir då snövita beryller.

Beryll är en av de hårdaste ädelstenarna efter diamant, safir och rubin. Beryll har en hårdhet mellan 7,5 och 8 på Mohs hårdhetsskala (skala 1 till 10). Trots detta bör du vara försiktig med din ring, eftersom stötar mot hårda ytor i värsta fall kan leda till skador på ädelstenarna. Du bör därför inte använda ett färgstenssmycke vid sysslor där det finns risk för stötar, såsom trädgårdsarbete och träning. Läs även våra skötselråd om hur du på bästa sätt tar hand om din ädelstensring.

ANSVARSTAGANDE INKÖP

Se mer

Råkristall