OM VÅRA FÄRGSTENAR

Vita diamanter i all ära, men om du tilltalas av en mer färgglad stil ska du se hit! Alla ädla stenar förutom diamanter brukas kallas färgstenar. I ordet ryms både klassiska ädelstenar som safir men också moderna alternativ som rosa morganit, vilket är en av ädelstenarna i vår färgsprakande serie Fairytale. Ingen färgsten är lik den andra, utan alla bär på sin egen historia och unika färgnyans.

Ädelstenssmycken

Vita safirer – värde, mening och sällsynthet

Safirer finns i många färger, inklusive vit. Den vita safiren är den ofärgade versionen av en safir och jämförs ofta med diamant på grund av dess utseendemässiga likhet, men det finns några väsentliga skillnader. 

Vita safirer en unik charm, något som skiljer dem från andra färglösa stenar och från deras färgade safir motsvarigheter. 

Safirer är mestadels erkända för sin djupa blå nyans, men det finns många andra färger också som olika nyanser av rosa, gul och grön. Liksom alla safirer är vita safirer en form av mineralkorund, som rankas 9 på Mohs hårdhetsskala strax efter diamanter. Det är alltså en mycket en hållbar sten som skapades under jordens yta över miljontals år.

Med dess liknande utseende till diamanter och betydligt lägre priser är vit safir det perfekta alternativet till den vackra men värdefulla diamanten. Det finns några saker som skiljer diamanter och vita safirer åt. Till att börja med utstrålar en vit safir inte samma glans som en diamant. Detta är kanske inte någon överraskning, eftersom det är vad diamanter verkligen är kända för och vad som gör dem betydligt mer värdefulla. Trots det så är diamanter och safirer anmärkningsvärt lika varandra för det otränade ögat. Om du bryr mer om storleken och priset på stenen, kan en vit safir vara något för dig. Att ha en otraditionell sten, oavsett om det är för en förlovningsring eller ett örhänge, så har safirer sin egen speciella charm och det är fortfarande en äkta ädelsten som skapats under miljontals år. 

Man kan heller inte bortse från att priserna på vita safirer är långt lägre än diamanter. Det betyder att du kan få en mycket större sten. 

Slutligen så är safirer en av de fyra dyrbara ädelstenarna som inkluderar diamanter, rubiner, smaragder och safirer. Detta innebär att även om det inte är en diamant så de sällsynta och speciella.

FÄRGSTENARNA I VÅR SERIE FAIRYTALE

Våra färgstensspecialister följer ädelstenarnas färd från berg till smycke. Det innebär att din ädelstensring bidrar till långsiktighet och ekonomisk trygghet för de inblandade i de olika lokalsamhällena – både vid källan och under slipningen.

I vår ringserie Fairytale låter vi tre ädelstenstyper prägla kollektionen. Morganit, Akvamarin och Snövit beryll. Samtliga ädelstenar tillhör beryllfamiljen som är en av de mest exklusiva när det kommer till naturliga ädelstenar. Ädelstenarna karaktäriseras av sina pastelltoner. Inspireras av morganiternas subtilt rosa nyanser, akvamarinernas bleka havsvattenblå och den snövita beryllens krispiga färglöshet.

Den mest kända beryllen är smaragd, som är en grön beryll, medan morganit är en rosa beryll och akvamarinen är blå. Beryllerna får sina färger beroende på vilket sorts berg som de bildats i. Är berget extra rikt på järn blir beryllen blå. Är berget istället naturligt rikt på krom blir nyansen grön. Rosa morganit uppstår om berget är naturligt rikt på grundämnet mangan. Om inga av dessa grundämnen finns i överskott i berget förblir beryllerna färglösa likt diamanter, och blir då snövita beryller.

Beryll är en av de hårdaste ädelstenarna efter diamant, safir och rubin. Beryll har en hårdhet mellan 7,5 och 8 på Mohs hårdhetsskala (skala 1 till 10). Trots detta bör du vara försiktig med din ring, eftersom stötar mot hårda ytor i värsta fall kan leda till skador på ädelstenarna. Du bör därför inte använda ett färgstenssmycke vid sysslor där det finns risk för stötar, såsom trädgårdsarbete och träning. Läs även våra skötselråd om hur du på bästa sätt tar hand om din ädelstensring.

ANSVARSTAGANDE INKÖP

Se mer

Råkristall