Labbodlade diamanter

Förutom naturliga diamanter kan du även välja diamanter som är Lab-Grown. Att en diamant är labbodlad betyder att den framställs i ett laboratorium. En sådan diamant har exakt samma kemiska sammansättning, kristallstruktur, samt optiska och fysiska egenskaper som en diamant som hittats i naturen har. Det betyder att en labbodlad diamant inte bara ser ut som en diamant – det är en diamant.

En labbodlad diamant framställs genom att grundämnet kol förvandlas genom hårt tryck och hög temperatur till råa diamantstenar. Efter en slipning kan endast experter med avancerade mätinstrument se skillnader mellan en diamant som ursprungen är bruten i en diamantgruva eller en som är framställd ovanför jord.  

En labbodlad diamant ska inte blandas ihop med cubic zircon eller moissanit. Dessa båda är syntetiska stenar som med blotta ögat liknar diamanter, men som inte är diamanter eftersom de saknar många av diamantens unika egenskaper.

Det finns inte några rätt eller fel i valet mellan naturliga diamanter och labbodlade diamanter. Valet är högst personligt och individuellt. Nedan listar vi några fördelar och nackdelar.

Fördelar med labbodlat

Nackdelar med labbodlat

Vi på Schalins går igenom alla inköpta diamanter med en speciell sorteringsmaskin som har som enda uppgift att fastställa huruvida diamanten är naturlig eller labbodlad. Denna noggrannhet är viktig för att kunna säkerställa för dig som kund att vi levererar precis det som du har beställt. Tillsammans med din ring kommer du även att få ett certifikat som berättar allt du behöver veta om din diamant. Detta certifikat är en värdehandling som du ska vara rädd om.

Vill du vet mer om labbodlade diamanter? Kontakta vår kundservice.