Labbodlade diamanter

En labbodlad diamant är en annan term för syntetisk diamant, det vill säga en diamant som har framställts i ett laboratorium av människan i stället för att ha bildats naturligt under jordens yta.

Framställningen av labbodlade diamanter sker genom att man använder olika tekniker för att skapa de höga tryck och höga temperaturer som krävs för att diamanten ska bildas.  En vanlig metod är kemisk ånga deposition (CVD), där en gasblandning introduceras i en vakuumkammare och utsätts för hög värme, vilket leder till att en diamant bildas. 

En annan metod är högtrycks-högtemperatur (HPHT)-processen, där ett litet bit kol placeras i en högtryckskammare och utsätts för höga tryck och temperaturer, vilket får det att smälta och sedan bilda en syntetisk diamant. För att lära dig mer om naturliga diamanter skapade naturligt under jordens yta, kan du läsa mer om ämnet här.

En syntetisk diamant ska inte blandas ihop med cubic zircon eller syntetisk moissanit. Dessa båda är syntetiska stenar som med blotta ögat liknar diamanter, men som inte är diamanter och de saknar många av diamantens unika egenskaper. Mer om naturliga diamanter kan du läsa här.

NATURLIG ELLER LABBODLAD DIAMANT?

Det är du som kund som väljer vilken sten du föredrar. Valet är högst individuellt med både för- och nackdelar med båda alternativen. Valet är ert och det finns några faktorer som skiljer de två alternativen åt och som kan vara bra att veta innan du väljer. 

Vi nämner några här nedan. Om ni önskar vidare konsultation kring ämnet rekommenderar vi er att kontakta oss.