ALLMÄNNA KÖPVILLKOR

Dessa allmänna köpvillkor (”Villkoren”) gäller mellan dig som kund och Schalins Ringar AB, org. nr 556161–6110, Box 3036, 831 03 Östersund (”Schalins”, ”vi”, ”oss”, ”vår”), när du köper ett smycke från oss via vår hemsida www.schalins.com.

Notera att vi i dagsläget endast levererar inom Sverige.

För att få köpa ett smycke av oss behöver du vara minst 18 år gammal. Om du är under 18 år krävs din målsmans godkännande.

Genom att köpa ett smycke från oss godkänner du dessa Villkor.

1. OM OSS

Schalins står för svensk design av högsta kvalitet och idag är vi en av Nordens största ringtillverkare. Vi har funnits sedan 1944 och du kan känna dig trygg med att vi tar ansvar för både kvalitet och produktion. Det är viktigt för oss att varje del av processen går till på rätt sätt. Våra skickliga hantverkare sköter allt från den första designen till den slutliga gravyren och vi börjar tillverka ditt smycke från grunden samma dag som du beställer det.

2. VÅRT SORTIMENT

Vi är kanske främst kända för vår långa tradition av vigsel- och förlovningsringar men vårt smyckessortiment är bredare än så. Vårt smyckessortiment består också av hängen och örhängen, med samma höga standard och kvalitet som våra ringar.

Varje smycke tillverkas speciellt för dig utifrån de val som du gör, till exempel avseende material, sten, storlek och gravyr. Du kan välja ett smycke från någon av våra kollektioner, eller skräddarsy ditt smycke från grunden utifrån dina önskemål.

När du väljer ett smycke från Schalins väljer du svenskt i alla led, från metall och hantverk till kvalitet och design.

Närmare presentation av vårt sortiment finner du på www.schalins.com.

3. SÄRSKILT OM VÅRA RINGAR

3.1 URVAL

I vårt ringsortiment ingår förlovningsringar, diamantringar och kombinationsringar. Vi har ringar i guld (rött, gult, vitt eller rosé), platina, palladium, silver och titan. Du kan välja mellan guld i 18K, 14K, palladium 500, platina 950, silver 935 eller titan. Våra ringar kan infästas med diamanter och ädelstenar. Våra ringar i silver, palladium och titan kan även infästas med cubic zirkonia.

Utöver att välja mellan olika metaller kan du även välja yta för att sätta din individuella prägel på din ring. Exempel på olika ytor är mellanmattering, grovmattering, blästring, borstning, diamantborstning och hamring. Du kan läsa mer om våra metaller och ytor på www.schalins.com.

3.2 SÅ VÄLJER DU STORLEK

Utöver designen på din ring behöver du också välja storlek. För att du lättare ska kunna hitta rätt storlek för dig, erbjuder vi möjligheten att beställa hem ett storleksband helt utan kostnad. Med hjälp av storleksbandet kan du mäta vilken storlek som passar ditt finger bäst.

4. BESTÄLLNING

När du lägger en beställning av ett smycke hos oss går du igenom flera olika steg där du får göra val avseende till exempel material, sten, gravyr m.m. I ett sista steg kan du se en sammanställning över dina val och en slutlig prissumma. Om du upptäcker några felaktigheter kan du korrigera dessa här. När du känner dig nöjd med din beställning skickar du din order till oss för vårt godkännande.

Vänligen notera att när du har lagt beställningen och erlagt betalning (se punkten 5 nedan) kommer Schalins att reservera summan i avvaktan på att din order bekräftas. Väljer du att betala via Klarna så kan summan komma att dras direkt.

Vi förbehåller oss rätten att neka en lagd beställning om vi misstänker bedrägeriförsök eller andra oegentligheter. Du kommer i så fall att informeras om detta och köpesumman kommer att återbetalas till dig.

4.1 ORDERBEKRÄFTELSE

När vi har godkänt din order kommer du att få en orderbekräftelse skickad till dig per e-post. Det är därför av yttersta vikt att du förser oss med dina korrekta kontakt- och leveransuppgifter.

Notera att det är först när du har fått din orderbekräftelse som ett bindande avtal mellan dig och oss har uppstått avseende ditt köp (din order).

4.2 ÄNDRINGAR I LAGD ORDER

För att vi ska kunna leverera ditt smycke med kortast möjliga leveranstid kommer ditt smycke att börja tillverkas i direkt anslutning till att vi har bekräftat din order. Vi kan därför inte göra några ytterligare ändringar i en bekräftad order, såvida inte fel som kan hänföras till oss har uppkommit i orderbekräftelsen.

5. BETALNING

Vi erbjuder dig som kund en trygg och säker betalningslösning för ditt köp via bankkort (VISA, Mastercard, American Express) eller direktbetalning, faktura och delbetalning via Klarna.

Betalsätten hanteras av tredje part och vi råder dig därför att alltid läsa igenom de villkor som gäller för ditt valda betalsätt innan du genomför köpet.

6. LEVERANS

6.1 LEVERANSTID

Vår ambition är att leverera ditt smycke till dig så fort det bara går. Vår tillverkningstid från dess att du lagt din order är normalt 1–5 dagar. Till detta tillkommer en leveranstid om normalt 1–3 arbetsdagar.

Vi reserverar oss för eventuella förseningar från vår produktion och förseningar hänförliga till leverantörer som vi inte kan råda över och som är utom vår kontroll, men vi strävar alltid efter att du som kund ska få dina varor inom det angivna tidsintervallet.

6.2 LEVERANSSÄTT

Vi skickar våra försändelser med Postnord REK vilket gör att försändelsen går att spåra. Du väljer själv ditt utlämningsställe i samband med att du lägger din order. Vi står för fraktkostnaden.

För att hämta ut försändelsen hos ditt postombud krävs att du kan uppvisa giltig legitimation, detta är en säkerhetsåtgärd för att endast du och ingen annan ska kunna hämta ut ditt smycke.

6.3 OM DU INTE HÄMTAR UT DITT PAKET

Om du inte hämtar ut din försändelse förbehåller vi oss rätten att debitera dig en returavgift för outlöst paket om 400 kronor. Vänligen notera att returavgiften endast avser hanteringen av ditt outlösta paket och att din betalningsskyldighet för beställd vara kvarstår.

6.4 SKADAD ELLER FÖRLORAD LEVERANS

Vi står för risken gällande din leverans fram till dess att du hämtar ut din försändelse hos ditt postombud. Om din försändelse skulle skadas innan den har hämtats ut hos aktuellt postombud ska detta omedelbart samma dag meddelas vår kundservice.

Om din försändelse skulle gå förlorad innan den har hämtats ut hos aktuellt postombud kommer du att bli ersatt för förlusten genom att vi skickar ut en ny leverans av det smycke du har beställt. Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.

6.5 KONTROLL AV LEVERANS

När du har mottagit din försändelse är det viktigt att du kontrollerar att den överensstämmer med din order och snarast möjligt kontaktar oss om du skulle upptäcka någon avvikelse.

6.6 FEL STORLEK PÅ RING

Om du skulle upptäcka att du har valt fel storlek på din ring så erbjuder vi dig en storleksändring mot en kostnad, från ca 400 kr och uppåt beroende på material och modell. Kontakta kundservice för exakt pris.

7. VÅRT KVALITETSANSVAR

7.1 KVALITETSSTÄMPLAR

Våra smycken är kvalitetsprodukter. I Sverige finns en lång tradition med kvalitetsstämplar för att indikera kvalitet. Namnstämpeln SCH (eller tidigare SCHALIN, BÖS eller BES) visar att det är Schalins som är tillverkaren av smycket. Sedan hösten 2018 görs alla Schalinsstämplar med laser.

Våra örhängen stämplas i snurrebussen med SCH 750 och hängenas ögla stämplas med SCH 18K.

7.2 SÄRSKILT OM VÅRA RINGAR

Du kan alltid vara trygg med att du får den kvalitet du efterfrågar när du köper en ring av oss.

Kattfoten
Våra guldringar i 18K är stämplade med Kattfoten. År 1754 infördes Kattfoten som opartisk kontrollstämpel med staten som garant. Kattfoten är Sveriges äldsta konsumentskydd och står för trygghet och tradition. Kattfoten visar att guldet genom kontinuerliga oberoende tester är kontrollerat av Research Institutes of Sweden (RISE). RISE är ett oberoende kontrollorgan som garanterar att vi uppfyller de stränga kraven på innehållet av ädelmetaller i våra guldlegeringar. Som kund kan du därför vara övertygad om att ringen du köper från oss har tillverkats under allra bästa kvalitets- och miljökontroll.

Stämplar, gravyr och certifikat
En äkta Schalinsring är försedd med namnstämpel, metallgravyr och i förekommande fall karatgravyr, en diamantring är även graverad med totalcarat på diamanterna, samt levereras alltid med ett certifikat där vi anger ringens metall och eventuell karathalt, i förekommande fall kvalitet och caratvikt på diamanterna, och leveransdatum. Certifikatet är en värdehandling och ihop med relevant gravyr visar det att ringen inte är ett plagiat.

Särskilt om våra diamanter och tillhörande certifikat
Vi tillhandahåller både naturliga diamanter och diamanter som är ”lab grown”, det vill säga framställda i laboratorium (LG-diamanter). En LG diamant delar samma kemiska sammansättning, kristallstruktur, optiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. En LG-diamant ser alltså inte bara ut som en diamant – det är en diamant. Det är därmed bara ursprunget som skiljer dem åt.

Naturliga diamanter från 0,50 ct och uppåt, samt LG-diamanter från 0,50 ct och uppåt, levereras med internationellt ackrediterade certifikat, utfärdade av oberoende internationella organisationer såsom GIA (Gemmological Institute of America), IGI (International Gemmological Institute) och HRD (Antwerp Institute of Gemmology).

8. SERVICE OCH UNDERHÅLL AV DITT SMYCKE

Ditt smycke är tänkt att hålla över lång tid. Ibland händer olyckor, eller så önskar du kanske göra en förändring. Vi erbjuder service både avseende reparationer och ändringsarbeten genom våra Återförsäljare. Ta kontakt med någon av dem för vidare information.

9. ÅNGERRÄTT OCH ÖPPET KÖP

För våra unika och kundanpassade smycken som tillverkas på beställning tillämpar vi varken ångerrätt, bytesrätt, returrätt eller öppet köp. Exempel på sådana varor är vigsel- och förlovningsringar samt graverade smycken då de tillverkas/anpassas unikt för er.

På den del av vårt smyckessortiment som inte tillverkas efter individuella anvisningar, så som hängsmycken och örhängen, utan där du som kund nöjer dig med att via hemsidan endast välja metall, utseende och typ på ditt smycke, tillämpar vi 14 dagars ångerrätt. Vi tillämpar därutöver inget öppet köp.

10. REKLAMATION

Vi vill att du ska vara nöjd med ditt köp hos oss. Om du av någon anledning inte skulle vara nöjd ber vi dig att kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att lösa situationen på ett tillfredsställande sätt.

Du kan också vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), Box 174, 101 23 Stockholm, eller till EU-kommissionens onlineplattform för tvistlösning: http://ec.europa.eu/odr.

Vi åtar oss inte att delta i alternativa tvistlösningsförfaranden eller att efterkomma i sådant förfarande meddelat beslut, men kommer att ta slutlig ställning vid eventuell uppkommen tvist/meddelat beslut.

11. PERSONUPPGIFTER

När du gör ett köp hos oss kommer vi att behandla dina personuppgifter. Du kan läsa mer om vår behandling av dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy som du hittar här [Integritetcpolicy].

12. ÖVRIGT

Vi förbehåller oss rätten att överlåta våra rättigheter och skyldigheter enligt dessa Villkor till tredje part.

13. KONTAKTA OSS

Om du har några som helst frågor angående dessa Villkor, våra smycken eller i övrigt önskar komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice via info@schalins.com eller på telefon 010–777 15 15.