förlovningsring finger

På vilket finger bär man förlovningsringen?

Det är inte alltid helt självklart var ringen ska bäras. Reglerna varierar nämligen inte bara mellan olika delar av världen, utan även mellan våra närmaste grannländer. Nedan ska vi därför reda ut hur det ligger till!

Förlovningsring på ringfingret

Något som nästan alla kulturer är ense om är att förlovningsringen ska bäras på ringfingret. Även andra ringar brukar bäras på det fingret, därav namnet ringfinger. Många föredrar att bära ringar på andra fingrar också, och visst går det bra om du trivs bättre med det. Traditionen är dock att just förlovningsringen och vigselringen ska bäras på ringfingret.

Förlovningsring på vänster hand

I Sverige bär vi förlovningsringen på vänster hand. Länder som Finland, Storbritannien och USA följer samma regel. Varifrån kommer den här regeln egentligen? Den kommer faktiskt från det antika Egypten.

De gamla Egyptierna menade att det finns en ven som går från vänster ringfinger till hjärtat. Därför ansågs fingret vara närmare hjärtat än något annat finger. Som ett resultat bar man viktiga ringar på just vänster ringfinger. Framför allt handlade det om ringar som symboliserar kärlek, familj, trohet och löften. Eftersom förlovningsringen symboliserar ett löfte om kärlek ska den sitta på vänsterhandens ringfinger.

Tanken är också att ringen på fjärde fingret ska påminna oss om något. När vi tittar på förlovningsringen på fingret ska det påminna oss om kärleken till vår partner och löftet som vi givit varandra. Syftet är att inspirera oss att komma ihåg och respektera det löftet.

Förlovningsring på höger hand

I många andra länder bär man förlovningsringen på höger ringfinger. Sådant land är bland annat Norge. Det beror på att högerhandens ringfinger symboliserar avtal. Man menar att det är med höger hand vi sluter avtal, varför ringfingret på högerhanden är en stark symbol för löften och åtaganden. 


Välj rätt förlovningsring

Ska du överraska dina partner med en förlovningsring eller väljer ni ut ringar tillsammans?

Har du svårt att välja ut en ring till din sambo, kan du utforska smyckeskrinet och se vad hen gillar för stil. Du kan också välja en provisorisk ring att fria med för att sedan gemensamt hitta era drömringar.

Ni kanske redan från början väljer ringar tillsammans, inget är rätt eller fel.

Hos oss hittar du ett stort utbud av förlovningsringar i olika prisklasser och metaller, exempelvis solitärringar, haloringar, sidostensringar och många andra diamantringar. I vårt sortiment hittar du även ett stort utbud släta ringar i många olika varianter. Allt för att ni ska hitta förlovningsringarna som passar just er!

Förlovningsringen ska trots allt bäras hela livet, så det är viktigt att du som bär den är nöjd över ditt val.

Självklart är du också välkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor!

Måste man bära förlovningsringen på vänster ringfinger?

Det finns givetvis ingen lag som säger att du måste bära ringen på ett visst finger. Traditionellt gör vi så i Sverige, men valet är ert!