Allt du behöver veta om stämplar och kvalitetsmärkning

Allt du behöver veta om stämplar och kvalitetsmärkning

I smyckesvärlden är kvalitet och äkthet av största vikt. Men hur kan du som kund vara säker på att ditt smycke håller den standard som utlovas? Svaret ligger i stämplar och kvalitetsmärkning. I denna text dyker vi in i dessa områden för att hjälpa dig förstå deras betydelse och hur Schalins arbetar med dem för att garantera bästa möjliga produkter.

Varför stämplar är viktiga för dina smycken

Stämplar på smycken är små men kraftfulla symboler som berättar mycket om ett smyckes kvalitet och äkthet. De fungerar som en garanti för att du får vad du betalar för.

Vad är en stämpel?

En stämpel är en liten märkning på ett smycke som ger information om dess ursprung, ädelmetallens halt och andra viktiga detaljer. Vissa stämplar är obligatoriska enligt lag och hjälper till att säkerställa att smycken uppfyller specifika standarder och andra är frivilliga.

Det måste alltid finnas en namnstämpel (även kallad ansvarsstämpel) i kombination med en finhaltsstämpel CCM - stämpel.

De olika typerna av stämplar:

  • Namnstämpeln: Identifierar tillverkaren eller importören och är obligatorisk på guld- och platinaföremål över ett gram. Det ska alltid finnas en namnstämpel.
  • Ortsmärket: Anger var smycket har tillverkats.
  • GR-stämpeln: Används av medlemmar i Guldsmedsmästarnas Riksförbund för handgjorda smycken.
  • Kattfoten: En unik svensk stämpel som garanterar ädelmetallens rätta mängd och kvalitet. Läs mer om Kattfoten här 
  • Finhaltsstämpeln: Visar ädelmetallens renhet, t.ex. 18K för guld.
  • Årsbeteckningen:Indikerar smyckets tillverkningsår.
  • CCM-stämpeln: Internationell garanti för ädelmetallens kvalitet.

Schalins namnstämpeln är idag SCH, äldre smycken kan även ha stämpel  SCHALINS, BÖS eller BES men alla visar att det är Schalins som är tillverkaren av smycket. 

Schalins certifikat

Ringar med diamanter från Schalins levereras alltid med ett certifikat ifyllt av Schalins Ringar, där vi anger karathalt på guld, kvalitet och caratvikt på diamanterna samt leveransdatum.

Internationellt certifikat

Diamanter från 0,50 ct och uppåt levereras dessutom med internationellt ackrediterat certifikat, utfärdade av oberoende internationella organisationer såsom GIA (Gemmological Institute of America), IGI (International Gemmological Institute) och HRD (Antwerp Institute of Gemmology).

Certifikatet är en värdehandling och ihop med stämplar och caratgravyren visar det att ringen inte är ett plagiat.

Så här arbetar Schalins med stämplar och kvalitetsmärkning

Schalins är stolta över vår gamla tradition av stämplar och kvalitetsmärkning. Vi säkerställer att varje smycke som lämnar vår verkstad är noggrant kontrollerat och uppfyller de högsta standarderna. Genom att använda namnstämpel, kattfoten och metallgravyr, i förekommande fall karatgravyr, ger vi våra kunder trygghet och säkerhet i varje köp.

Garanti

Vi har 2 års garanti på våra produkter.

Detta innebär att om stenar lossnar under garantitiden vid normalt slitage så ersätter vi med ny ring/sten förutsatt att ringen inte utsatts för någon förändring som ej är utförd av Schalins.

Mer information

Läs mer om våra stämplar här