Vigselring - vilken hand?

Vigselring - vilken hand?

Om du ska gifta dig inom en snar framtid har du säkert en hel del frågor. För att minska på stressen och pressen hoppas vi på Schalins kunna hjälpa dig hitta passande vigselringar. En fråga som är väldigt vanligt förekommande i samband med köp av vigselring och att överlag planera ett bröllop är vilken hand vigselringen ska sitta på. Därför kommer vi i den här artikeln reda ut vilken hand som vigselringen ska sitta på och annan intressant information kring ämnet.

 

Vänster hand är vanligast

I Sverige bär vi förlovningsring och vigselring på vänster hand. Men i Polen, Österrike, Danmark och Tyskland är det vanligast att man bär vigselringen på höger hand. Med andra ord kan det skilja sig beroende på vilken kultur och vilket land man kommer från. Därför kan ni själva välja vilken hand ni ska sätta era ringar på. Det finns inga rätt och fel och det är inget som anses vara konstigt om det skulle passa er bättre att bära ringen på en annan hand än enligt traditionerna. Men överlag är det i Sverige vanligast att bära båda ringarna på vänster hand.

 Vilken hand man ska bära sin vigselring på har varit en het fråga sedan medeltiden då traditionerna ständigt förändras beroende på kultur och land.

Vigselring

Historien bakom

Nu när du vet att vänster hand är den vanligaste handen att bära vigselringen på i Sverige kan det vara intressant att veta var traditionen kommer ifrån.

Man tror att ursprunget att bära vigselringen på den vänstra handens ringfinger kommer från antikens Egypten. Det har att göra med att man ansåg att en ven gick från det vänstra ringfingret till hjärtat. Av egyptierna ansågs hjärtat vara själens ursprung. Men det man idag vet är att alla vener går direkt till hjärtat och därför spelar det ingen större roll på vilket finger eller vilken hand du placerar vigselringen, de går alla till hjärtat.

Traditionen togs därefter upp av de gamla grekerna i samband med Alexander den stores erövring av Grekland kring år 332 före Kristus. Därifrån förflyttades traditionen till romarriket där venen kallades Vena Amoris, vilket betyder ungefär kärlekens ven.

Förutom att vi i Sverige traditionellt bär vigselringen på vänster hand är det också vanligt förekommande i USA och Storbritannien. På 1700-talet gick de brittiska katolikerna över från att bära vigselringen på höger hand till vänster hand och sedan dess har vänster hand varit standard bland britterna. Men som vi nämnde i tidigare stycke är det i de flesta västerländska länder vanligare att man bär sin vigselring på höger hand.

 

 

Vigselringens utseende

Vad gäller hur vigselringen ska se ut kan du välja helt fritt och därför har vi ett brett utbud att välja bland. Vigselringar med eller utan diamant infattade som en solitär eller direkt ner i skenan. Vad som är modernt ändras även när det kommer till vigselringar, även om det är mest klassiskt med guld, vitguld eller silver. Många väljer att föreviga sin vigselring med en gravyr, det är vanligt att ringen har ett datum, plats eller ett citat. Men här väljer ni själva vad som passar er bäst.